Skype i psihoterapija
„Internet counseling“, „internet therapy“,“cyber counseling“, „online therapy“ ili na našem jeziku – savetovanje i psihoterapija putem interneta - sve češći je izbor ljudi koji se iz nekog razloga opredeljuju za psihoterapijski rad.

Šta psihoterapija putem interneta tačno podrazumeva?

Terapija preko interneta se najčešće obavlja preko skype-a. On je dostupan svakome i uz jednostavnu instalaciju aplikacije omogućava komunikaciju putem računara, telefona, tableta.
Klijent i psihoterapeut se sastaju ispred svojih računara u unapred dogovoreno vreme. Razgovor, odnosno terapijske seanse traju 50 minuta. Intenzitet njihovog organizovanja je u velikoj meri individualizovan i zavisi od različitih faktora o kojima, između ostalog razgovarate sa svojim terapeutom.
Ovakav vid terapijskog rada je koristan ukoliko ste razmišljali o tome da se obratite psihoterapeutu ali vas obaveze i nedostatak vremena sputavaju.
Drugi važan razlog opredeljivanja klijenata, najčešće iz dijaspore, za terapiju putem skype-a jeste prilika da razgovaraju sa nekim na svom jeziku, sa nekim ko deli sa njima i razume kulturološke osobenosti podneblja odakle potiču.

Koje su prednosti i ograničenja online psihoterapije?

- Pogodno. Lak pristup, brzo i fleksibilno. Možete obavljati terapiju ma gde se nalazili i kada vam odgovara. Nema potrebe da putujete do terapeuta ukoliko imate internet prosečne brzine. Veoma praktično za osobe koje imaju veliki broj obaveza ili putuju često zbog posla.
- Klijentima je komfornije da razgovaraju iz svog doma.
- Ukoliko se klijent i terapeut dogovore da uključe i e-mail-ove u rad, postoji prilika da ponovno čitajući ih, klijenti dođu do nekih novih, za njih korisnih uvida.
Ograničenja:
- Terapija putem skype-a ne može zameniti u potpunosti klasičnu psihoterapiju, posebno ukoliko se radi o dijagnostikovanju i tretmanu mentalnih bolesti.
- Neadekvatna internet konekcija može narušiti tok terapijske seanse.

Da li deca i tinejdžeri mogu biti korisnici online savetovanja i terapije?
Korisnici ovakvog vida savetovanja mogu biti isključivo osobe starije od 18 godina.

Kada da znam da online terapija nije za mene?
Online terapija se ne preporučuje ukoliko se osoba nalazi u situaciji da joj urgentno treba pomoć, kada je u akutnoj krizi koja zahteva trenutno delovanje. Takođe se ne preporučuje osobama koje su suicidalne (razmišljale o pripremi ili imale pokušaj samoubistva), kao i osobama koje mogu nauditi sebi i drugima, osobama koje pate od psihoza (imaju halucinacije, deluzije, misaonu dezorganizaciju) ili drugih mentalnih bolesti. Takođe, ovakav vid terapije nije preporučljiv osobama koje konzumiraju alkohol ili psihoaktivne supstance. U ovakvim slučajevima je najkorisnije u što kraćem vremenskom periodu obratiti se odgovarajućim ustanovama i potražiti pomoć.

Kada terapija putem skype-a može biti korisna? 
Terapija putem skype-a može biti veoma korisna u savladavanju teškoća koje ometaju svakodnevicu, u učenju i sticanju novih tehnika i veština komunikacije, pronalaženja novih uvida u odnose sa partnerom, porodicom, profesionalnim okruženjem. Borba sa stresom, anksioznost, tugovanje i/ili gubitak, razvod su teme koje često dovode ljude na terapiju.
Pojedini životni događaji i okolnosti, za koje se često ne pretpostavlja da mogu biti razlog opredeljivanja za terapiju, poput rođenja bebe, polaska dece u vrtić ili školu, rođenje brata ili sestre, psihosomatske tegobe ili bolovi bez organskog uzročnika, odlazak dece od kuće mogu biti povod zakazivanja prve psihoterapijske seanse.

Коментари

Популарни постови са овог блога